Bonka Blasten

Imorgon smäller det. Jag är fett nervös. Det kanske ska regna. BUHU!
Hur som helst. Ni lär väl få höra om morgondagen efteråt. Nu kanske ni tycker det är lite tråkigt med bakterielaborationerna men här kommer iaf slutklämmen:
Ser ni den fina uppljusningen runt strecket klockan tio? Mmm, en härlig Stafylocus Aureus producerar DNas. Skapat av mig och Kicken.

Janna och Bexter höll humöret uppe trots att de fick göra ett par extra gramfärgningar. Labhandledaren ville gärna att de skulle odla ut lite extra från deras bästa platta. Resultatet: några grampositiva stavar vilket visade sig vara bacillus, de finns överallt! MYSIGT!

Nästan alla plattor och rör vi har åstadkommit den senaste veckan. Och äckligt luktar de. För övrigt luktar de gula plattorna likadant som det gör i Linas hus på första våningen (vill att ni observerar att det inte är där Lina bor). Undra om någon har en lite odling på DNA-plattor som de preparerar med saltsyra?
Nej nu ska jag tagga inför morgondagen, äta pizza och sova!
Tjipp och Hej Terese

Njure, svamp och penicillin

Alltså jag kan förvarna känsliga läsare redan nu att detta blogginlägg kan tyckas lite småäckligt. Vi fortsatte med våra laborationer på normalfloran idag. Det hade växt lite under natten. Vissa saker hade inte växt alls medan andra verkade trivas utomordentligt i värmeskåpet. Sammanfattningsvis var det inga bakterier i pharynx (man bör inte ha bakterier där heller), lite bakterier i näsa och svalg och en himla massa på händerna.
Så här såg mina handbakterier ut. I förgrunden ser vi tillväxten innan jag tvättade mig; nr 2 är tvättad med tvål och vatten; nr 3 tvål, vatten och handdesinfektion och nummer 4 bara handdesinfektion. Kontentan är väl att handdesinfektion inte alltid bidrar till minskad bakterieflora. Det är dock inte sagt att man inte bör använda handdesinfektion, det dödar nog massa virus...

Men andra småttingar verkar trivas i spriten, till exempel svamp. Jag tänker inte avslöja vems händer som har tryckts av på denna platta.
Vi fick jämföra våra odlingar och gramfärga några kolonier. Därefter kollade vi i mikroskop, tillsatte sex olika antibiotika (till en utvald stafylokock aeurus) för att kolla antibiotikaresistens och kollade om de kunde göra vatten och syre av väteperoxid.
Nej nu måste jag springa ned och ta emot Fylleblasten, vi ska gyckelträna.
Hoppas ni har fått en angenäm läsning!
Terese

Kroppens normalflora

Hej hopp! Idag har vi haft mikrobiologilab. Eller vi har börjat med det idag och kommer fortsätta med det resten av veckan. Alla grupper har fått varsin lab angående normalflora och vi ska kolla på våra små kompisar (mycket viktigt att poängtera att vi har massvis med bakterier på vår kropp som är hemskt söta, snälla och fina) som vi har på händerna, i näsa, i svalget och pharynx. Detta är alltså dag ett som vi kan sammanfatta i följande bilder:
En schematisk bild över varifrån proverna tas.
Prov från svalg. Det är inte ett skämt, det är in action.

Gegget odlas ut på blodagar- och Chapmanplatta

Så här omysigt är det att ta prov från pharynx...

Fast varken Bexter eller Kicken tyckte det var någon fara efteråt. Nästan hela pinnen på bilden försvinner in genom näsan. LÄBBIGT!
Själv höll jag mig till att trycka mina handflator mot en blodagarplatta. Det innebar nog större njutning än att få en tops uppkört 15 cm in i näsan. Kicken fick tvätta mina händer och desinficera dem med handsprit. Typ som att få massage:)
Fortsättning på laben följer imorgon.
P&K Terese
Vill bara presentera en bild på veckans gäst, om vi håller tummarna kanske han kan skriva ett gäst-inlägg här på bloggen:
Ricco har åkt ända ifrån Dalarna bara för att hänga med MedBi en vecka! Han blev lika förvånad som vi över upptäckten i Ryd igår:

Att man orkar.. SUCK!

Vätskedrivande drycker och toalettförbud.

Tjenare.
Sitter i medbirummet och dricker kaffe. Terese vägrar att gå på toaletten, fast hon egentligen behöver. Hon vill inte tvätta händerna. Anledningen är att vi har labb på mikrobiologen idag och ska odla bakterier från händerna.. 
Har det gått för långt nu?

Igår kväll bjöd Kicken på middag. Maränger och lasagne. Mycket gött! 

PK


CSN or in God we trust.

Lyckan är total. CSN har kommit. Det är perfekt när pengarna klirrar in den 23e istället för den 25e, när den dagen råkar vara en söndag. Det är iaf skönt när denna månaden, det blir värre nästa för då blir det ju 32 dagar emellan. Ett dilemma det där. Gött känns det för stunden. Jag och Joanna firade påfyllningen av kontot samt att vi kunde gå från skolan redan före klockan ett (när alla andra satt kvar med Strimma hihi) med en sväng på stan. Först besökte vi Lotta Design vilket var något av en besvikelse efter att ha varit i Pärlbutiken i Sturegallerian i Stockholm. Jag funderade på att tipsa dem att åka dit för att få inspiration i till sin affär, men ett av biträdena var gravid så jag ville inte bråka.
Därefter gick vi omkring och letade klänning till FylleC nästa år. Här tror jag God kommer in lite mer i bilden, jag tror att vi behöver be en stilla bön och hoppas att han hör. För någon klänning som passar alla nio flickor lär det nog inte bli annars.
Istället muntrade vi upp oss med att köpa kläder till Janna. En kofta, två tunikor och klänning kammades hem. Dessutom köpte vi utomordentligt snygga solglajor inför BioBollen. Tycker att alla som vill vara lika coola som oss ska kika in på Gina Tricot.
Janna blev lite orolig när vi kom in på Gina. Med tanke på hennes numer blåprickiga, stukade fot ville hon inte riskera att bryta benet. Tur ändå att de sätter upp fina skyltar, annars kanske man inte skulle tagit det så varsamt. Jag gillar illustrationen av hur golvet liksom försvinner under ens fötter, det är ju precis så det känns att ramla. Eller?
Nej nu blir det fredagsmys.
Puss&kram Terese

Liveblogg

Nu har vi föreläsning i nutritionslära. Alla BMAare har gått typ, undra om de redan vet hur man räknar ut mängden protein i corn-flakes? Snart ska vi ha basgrupp. EMO!

Lingehem ToR

Hej! Äntligen har jag fått i mig lite mat efter dagens påfrestningar. Att det snöar håller på att ta knäcken på mig. Det är Valborg om en vecka och det FUCKING SNÖAR! Hade jag velat att det snöa hade jag flyttat till Treriksröset inte till Linköping..
Vi började onsdagen med en föreläsning om nerv- och hormonpåverkan i gastrointestinalkanalen (mag-tarmkanalen) med Grenegård. Det är fruktansvärt intressant men efter 3 timmar och 45 minuter är man helt TOM i skallen. Som tur var fick vi i oss lite lunch och på Örat bjöds det på skönsång från Medicinska Föreningens kör. Syns kanske lite dåligt på bilden men ja, det var en annorlunda lunch iaf.
Efter lunchen cyklade jag och Sofia ned till stationen. Detta gick inte helt smärtfritt eftersom jag blev påbackad (TYP iaf) av en jävla kärring i bil. Trött man blir på alla som verkar tro att de är Kenny Bräck. Man lär väl vrida på huvudet om man backar på en gågata? SUCK!
Hur som, jag och Sofia skulle på studiebesök på vårdcentralen i Linghem. Till Linghem åker man tåg, eller cyklar om man tränar inför Vätternrundan. Jag och Sofia tränar inte, vi åker tåg. Det går snabbt. 
Stationshuset i Linghem är ganska fint, fast de har byggt om det till en frisörsalong. Utanför frågade vi en kvinna med asiatisk härkomst om hon visste var vårdcentralen var, det visste hon inte. Hon fråga vem vårdcentralen var om det var en kompis. Vi försökte fråga var Linghems centrum var, och då hänvisade hon oss till Linköping. Humor hade hon iaf, Linghems centrum kanske inte är något att ha. Istället gick vi in på frisörsalongen och frågade till svar fick vi: OJ! Det ligger på andra sidan Linghem! Typ som om vi skulle behöva gå en mil för att nå vårt mål. När vi frågade om vi bara kunde gå "rakt fram" sa hon "ja ungefär". I vilket fall som helst fick vi en liten extra promenad och så här fint är det i Linghem:
Vi behövde fråga en kille till innan vi hittade fram TATA!: 
SE! De har till och med taxibilar och ambulansparkering (även om de bara har väldigt korta ambulanser). Väl framme fick vi en fantastisk eftermiddag tillsammans med BMA Lena som visade oss hur det är att jobba på lab. Vi fick se på flera provtagningar och lärde oss massor om apparater och värden. TACK säger vi till VC i Linghem, Lena och alla de som hjälpte oss på vägen.
Nu är jag hemma och har avnjutit en riktigt kulinarisk måltid:
Ja, den ena mackan är en kantbit, det fanns inget mer bröd. Mamma, tyck lite synd om mig?! Jag pluggar (läs sitter på facebook) så mycket att jag inte hinner handla.
Nu är det dags att ta tag i leverskador och bilirubin-värden. Sofia kan demonstrera bilirubins fysiologiska betydelse, det är det som färgar hennes öga gult (och bajset brunt, men det får ni inte se bild på hihi):
Just det jag lovade ju en bild från gårdagens statistik också, det blir mycket bilder idag:
Ha det göttans!
Terese

Statistik

Hej, nu har vi statistikövning och fascinationen är stor. Man kan göra fina diagram i läckra färger och räkna ut saker automatiskt. För oss små MedBiare är detta en fantastisk företeelse med tanke på att vi alltid måste sitta med millimeterpapper, linjaler och miniräknare. Varför har ingen visat detta för oss tidigare? HA? Dåligt stil.

Lite citat från undervisningssalen:
"Å, man kan ändra färg"
"Kolla, det går att få svart bakgrund"
"Om man håller här ser man procent, käckt!"

("jävla skit-excel, varför blir det datum automatiskt").

Hur som, fantastisk undervisning jag måte gå tillbaka! (Bilduppdatering kommer senare)


Veckan som gått. Typ.

Brorsanhelgen var en hit. Fullt ös på Sjukhusfesten och sedan brunch och spelkväll där vi firade Corky som fyllde år.







Vad gjorde vi i måndags? Säkert basgrupp.

På tisdagen hände inget extravagant. Eller jo, några av oss var på karriärsvägledning. Det var bra och trevligt. Vi fick godis också.

Onsdagen avslutades med Arbetsmarknadsutskottets evenemang, där man fick öva på att
presentera sig själv för arbetsgivare. Muffins erbjöds i mängder. Det var lite dålig uppslutning från Medbi, men tur att Sandra kom och åt ett dussin muffins i alla fall. :)

Torsdag = Kravall. Uppladdningen ägde rum i Ryd där det grillades, spelades fotboll, och käkades kåv. Vi lekte lite i en tvättstuga och en massa maskinare röjde rejält i Linas lägenhet. Var kom de ifrån? På Kårallen var det drag. Sofia fick en blåtira. Vi såg en massa skägg. Kan hända att vi i drog lite i dem också. Mycket roligt kväll. Japanen hamnar nog högt upp på overallen.






Mikaela har precis fått 3 poäng i skäggleken..


Fredagen bjöd på diverse aktiviteter. Inget vi orkar återge.

Idag har vi varit med i Dömd - darttävlingen. Det gick inte så bra. Men vi fick en frisbee i alla fall. Så vi är glada. Ikväll blir det tv-spel/film/overallsmys/syjunta i kårridår 2.

Puss och kram!
Janna , BK och Muffe


Fickpingis

Begreppet fickpingis har idag fått ett ansikte. Jag behöver inte säga mer än hand (i fickan), lössittande brallor, gästföreläsare och eventuellt skabb runt genetalierna. UHU. INTE OKEJ! Lite synd för vi lärde oss en hel del om flödescytometri fast vi på rad 3 hade nog varit med uppmärksamma på själv föreläsningen om inte handen rört sig innanför tyget. UHU...igen...

Bosses

Vilket fantastiskt vårväder vi har fått! Eller a, åtminstone om man ser ytligt på det. Det är soligt och så men när man hör hur varmt det är på andra ställen i Sverige vete fasen om man kan kalla Linköpingsvädret för fint. Jag har idag upptäckt något mycket speciellt nere på stan. Ett fenomen jag tror finns på många ställen men i den här staden är det väldigt komprimerat, liksom på en liten yta. Fenomenet kallas Bosses Glassbar. Min erfarenhet av söndagsaktiviteten i Linkan är att den är i princip obefintlig. Affärerna har inte kunnat enas om att ha öppet eller ej så alla gör lite som de vill vilket leder till att det är rätt dött. Torget gapar tomt och jalusierna i många butiker är neddragna. MEN så idag, solen hade bestämt sig för att titta fram och DÅ fullkomligt vallfärdar folk till Bosses. Nåja, glass blir väl alla sugna på en solig dag och framförallt efter en lång och ihärdig vinter men varför just Bosses? Jag må få en hel del skit av er Linköpingsbor och fantaster som läser detta men vad är det för speciellt? Jag har faktiskt smakat på glassen en gång, visst den är god men inget extraordinärt som är värt att köa för. Det ser så himla komiskt ut för jämte glassbaren ligger en annan glassbar med Ben and Jerry's, som enligt mitt tycke är helt makalöst gott, som inte har en enda kund - hos Bosses ringlar kön flera meter utanför affären. Eller varför inte köpa en den nya Magnum eller en mjukglass på Donken? Näe, jag förstår bara inte. Så jag vädjar till er linköpingsbor: förklara för mig varför denna bar blivit så omåttligt poppis!

Imorgon har vi gästföreläsare från universitetet i Wien. Det ska bli spännande, kanske inte lika spännande som enzymkinetik men nästintill. Dessutom kommer det att säljas biljetter till DÖMD, jag ska inte köa, dock har vi fruktansvärt vänliga och trogna Fylleblastenvänner som gör det åt oss andra lata.
Hälsningar Terese
Ps jag vill i och med detta inlägg göra lite reklam för Göteborgsglassen Lejonet&Björnen. Här snackar vi glass. Som dessutom finns att köpa i frysdisken på ICA, slipper man köa i 40 minuter för att få sig en kula! Ds

Påskäggsafton

Hallo där!

Igår var det påskäggsafton. Årets viktigaste högtid. Typ.

Örat fylldes med undangömda påskpåsar och en tapper skara löste "gåtor" och letade reda på godsakerna. Sedan spelade vi spel och drack saft/lättöl. Oerhört trevligt.


Påskpåse. Fina grejer!


BK är nöjd efter lyckad undangömning av påse.


Mr. Party livar alltid upp.


Tadaa!






I morgon kommer ett gäng bröder hit. Det är dags för brorsanhelgen. Vi startar denna med Sjukhusfesten, vilket nog blir kalasbra!

Nu måste jag återgå till plugget här på Örat. KA och Bexter sitter bredvid och försöker, efter att ha "diagnostiserat" problemet med tangentbordet "behandla" detsamma. Läkarjargongen går inte att ta miste på.

PK
Janna


Slutsatser


Dagens slutsatser

  • Histo är okej skoj.
  • 3 histoprep saknas och jakten på förövaren är i full gång.
  • Kylskåpet ekar tomt
  • Kolhydrater är liite bättre än andra forskningsområden.
  • Snippa heter det, inte anka.
  • Wikipedia är bäst för basgruppsplugg.
  • Det finns en anledning till att gynekologyrket kräver utbildning, annars kan lego hamna fel.
  • Sofias halsknöl ser ut som en jordgubbe
  • Godis är gott och lite förbjudet om man inte vill bada i vassen
  • Pianospel är fint, ibland
  • Att vänta är tråkigt

So long



Påskhälsningar från Göteborg

Återigen har vi spridit ut oss över åtminstone halva Sverige. Själv känner jag att ett brake från Linkan var välbehövligt i dessa stressade tider. Dessutom var det påtagligt att jag varit borta från Götet lite för länge när jag tyckte det såg mysigt ut att bo i Gårda och att fiskmåsar är söta.
Gårda (Ja det bor folk här på riktigt)
Fiskmåsar (nej de är inte fina jag har bara havsabstinens och de är nog ändå inte lika många som kajorna i öst)
Det har varit dåligt med bloggandet det senaste, det blir väldigt sporadiskt. Här kommer några anledningar till det:
Vi i kommande FylleCellen skriver gyckel, jobbar på olika fester och går på diverse konstiga tillställningar.
Vi som kommer att ta hand om nästa termins Nollan håller på för fullt att planera Nolle-P. Det ska bokas sittningar, raggas sponsorer, betalas deposition och läggas scheman.
Vi som går på universitet vet att det ibland är mycket att göra med plugg. Även om vi har ett intressant tema (metabolismen) just nu är det mycket utöver det så som PCR-rapporter (som det knorrats mycket över), kemiuppgifter, teoretisk lab och till och med en labrapport.
Uhu det är första gången jag ser hur mycket vi har i skrift. Förlåt mig för den ångest jag kanske har väckt hos er andra MedBiare, men detta är sanning.
Hur som helst, i helgen ska vi fira ledighet med mycket ägg och godis.
Jag och Lina tog även beslutet idag att hädanefter är det färre muffins och mer Campushallen som gäller. Beach-10 ligger och lurar på oss och Lina tycker det vore förknippat med tråkigheter om vi får bada i vassen i sommar. Eller kanske inte bada alls och tvingas köpa årskort på Solarieöarna.
För övrigt fick vi påhälsning av en påskmorot idag på förskolan där jag jobbar. Tycker att påskmorötter borde vara standard på alla förskolor, de bjuder till och med på godis. Haren envisas ju med att gömma det. Nu vill jag bara passa på att upplysa alla oroade MedBi'are om att den toxiska effekten av Vitamin-A inte kan orsakas av Beta-Karoten utan bara av Retinol (enligt www.vitaminsidan.se så omvandlas bara Beta-Karoten till Retinol om det finns ett behov), därmed finns det inga negativa aspekter på påskmorötter.
Gladpåskkramar från Terese och kycklingarna i Lerum:)

RSS 2.0