Gott Nytt År!

En halv-årskrönika hade ju varit fint! Kanske får bli morgondagens nöje det :)  
Har i alla fall en känsla av att nästa år kommer bli ett (b)rackarns bra år, med alla er underbara människor kan det väl inte bli annat än kanoners!
Ikväll väntar nyårsfest med massa trevligt Uppsala-folk så nu måste jag nog gå och polera partyhatten!


Hoppas ni alla får en fantabulous kväll och ett riktigt härligt 2010!
Puss o kram
Janna

New Year

Hejsan allihopa (citat av vår allas blondin Bella)!
Idag är det nyårsafton vilken jag ska spendera tillsammans med bland annat Sofia hemma hos mig. Vad ska ni andra göra? Tycker att ni har varit lite dåliga på att uppdatera medan jag varit borta. Själv tänkte jag bara önska er ett GOTT NYTT ÅR och säga att jag saknar er! (Janna, du som är så bra på att skriva, en halv års krönika från MedBi är väl inte för mycket begärt, haha)
Puss och Kram från Terese
Ps jag hade tänkt ge er åtminstone en bild från min resa men blogg.se delar inte den viljan och vägrar lägga upp bilder idag!

Tjoho!

I morse vid frukosten blev jag glatt överraskad av en bild på en kär vän i tidningen! Kände att jag måste dela med mig av detta.





Corky Screw. Vad fin han är!  

Julen var härlig. Mycket trevligt att vara ledig! Har pysslat med lite av varje, förutom att plugga. Det skjuter jag upp till nästa år :) 

PK 
Janna

 




Merry X-mas

Puss&Kram Önskar MedBi's grönaste:D

God Jul

God Jul

alla bloggläsare och mina fantastiska blogg tjejer.
Har haft lite teknikstrul i dagarna (skräll!) och inte kunnat dela med mig av bilder från vackar Dalarna men jag återkommer med fina snöbilder och rapport om skidåkning och annat.

Pussochkram BK


Grattis Bex!

Idag fyller vår fantastiska Bexter år! Även om vi är lite smått avundsjuka på hennes ävnetyr så måste hon ju gratuleras!

Hoppas du har det kanoners Bexter och att denna födelsedag blir helt underbar! Vi saknar dig!



Eftersom du är så långt borta får du njuta av en tårta på bild istället. Tjusig va! En klänning av tårta. Kan det bli bättre?!

Iaf, Puss, Kram och ett stort stort GRATTIS!


Dan före dan före doppardan...

Tjenna hejsan!
Tänkte att det var dags för mig att göra ett inlägg med. Som Terese sade tidigare så ligger snön i Göteborg!!! Mycket ovanligt, kan desstuom medela att det nu på eftermiddagen har börjat snöa ännu mer. Eftersom detta inte sker så ofta tänkte vi i går passa på att gå på jul på liseberg. Dels för att det ska hinnas med varje år, men också för att det förmodligen inte kommer ske så många fler gånger i våra liv att man går där och det faktiskt ligger riktig snö inte bara konstgjord! Det var som vanligt mycket folk, men det gör ju faktiskt lite av stämningen. Dagens citat kom dock från tant.. " Ska vi åka FlumeRide?? Eller den kanske inte är öppen?" Om jag säger såhär det var -10 grader, så nej FlumeRide var inte öppen.. Tror hon ska vara glad över det...
Här följer dock lite bilder från besöket






Mysigt med alla ljusen :)



Haha tillbaks efter ett break i skrivandet då min hund, Cissi, bestämde sig för att rymma.. Så jag fick så snällt ge mej ut i tätt snöfall å leta rätt på henne.. Cissi tyckte det var kul.. Sofia tyckte det var mindre roligt...
Kan för övrigt också meddela att alla julklappar nu är inhandlade vilket känns rätt skönt. Ute i god tid som vanligt men jag har ju faktiskt en dag tillgodo. :)
Dags att tacka för mej, Ha de super!
Pöss å kram Sofia


Har konstaterat ett och annat..

I Göteborg snöar det. Det är inte så ofta snön får ligga på marken men nu gör den det. Jag hade den stooora äran att få tillbringa förmiddagen i Nordstan. Två dagar innan julafton tror jag att det är helvetet på jorden. Att det är mycket folk är ingen nyhet och jag tänkte inte handla något men var tvungen att vänta på min bror och tog en sväng in på systemet och konstaterade följande:
Systembolaget har MYCKET skojigare sortiment än i Linkan. Shape up inköpare vid Bolaget där!
Senare under dagen styrde jag bilen till Alingsås för ett mycket angenämt frisörbesök.
Nu är jag hemma och har tittat till gårdagens julbak och kunde konstatera följande:
Jag bör hålla mig till Mozartkulor, knäcken är omöjlig att ta bort pappret på (okej jag provsmakade). Annars smakar det braaa!
Hade tänkt mig att åka och köpa en gran. Det kliar lite i klä-granen-fingrarna, fast jag tänker inte bryta mot traditionen. Granen ska kläs imorgon!
Tack och hej leverpastej!
Terese

Hallå där!


Fantastiskt att vi strålar samman från Sveriges olika städer i bloggen! Här i Uppsala är det massor av snö och många grader kallt. Mitt gamla rum här hemma har förvandlats till något av ett växthus. Precis vad jag önskade mig.
Gårdagen spenderades i Fjällnora, där det grillades. Trevligt om än något kallt. Man kunde ju tro att jag skulle hålla mig borta från elden efter incidenten i fredags.
 
Men nej, jag stod så nära jag kunde för att få upp värmen lite. Detta resulterade i att min sko smälte. Oops. Varmt blev det och skon fick visserligen ett unikt utseende, men jag ska nog hålla avståndet från allt som brinner ett tag fram över.

Hittade även en söt get i Fjällnora. Funderar på om den skulle trivas i en korridor..



Här kommer lite bilder från julfesten iaf!

     
Dansandes, eller något liknande, tog vi oss till Örat! =)

        





      

Första julkonserten. Vilken skönsång!


Gött.

  
Precis på tolvslaget, under vårt egna lilla nyår. 

Nu väntar julhandel med min käre bror och sedan fika hos mormor och snökrig med kusinerna!

Puss
Janna






 


 


Det trodde ni inte..

att vi skulle fortsätta blogga även på jullovet men vi gör ett tappert försök. Jag har kommit hem till vackra, trevliga, stora Göteborg. Här vi äter räker (för det är gött) och åker spårvagn. Hö.. Säkert. Jag tycker det bästa med att komma hem förutom att maten står på bordet, är att man kan köra bil. Jag vill nästan köra bilen till soptunnan, BARA för att jag kan. Dessvärre tror jag att jag har varit borta från Götet liiiite för länge. Vem kom på den dumma idén att köra bil till någon i Örgryte och försöka parkera? Suck. Det visade sig vara ett svårare än att förstå poängen med histopreppet: spongy bone. I vilket fall som helst gladde jag mig lite åt den fantastiska utsikten och avnjöt en alldeles utsökt Wallenbergare:
Vem behöver ha en gran inomhus när man har en 116 METER hög utanför fönstret?
Nej om man skulle ta och läsa lite om cellmembran eller proteinsyntesen? NOT!
Köss Terese

Vad vore livet utan skavfötterssovning??

Dags att ta tag i min medverkan till denna blogg, förutom att vara med på bilder vill säga.
Tänkte dedikera detta inlägg till den fantastiska gårdagen.
Det hela började med samling hos medbimamman Susanne för avbockning och info. Därefter satte årets sista tenta igång. Jag som inte tillhör de andra tjejernas basgrupp fick tillsammans med min grupp börja med tentadel 3 med våran egen Mange G. 45 min rasade förbi och när vi skulle till nästa station och mötte tjejerna på vägen försökte jag ge dem blickar som återskapade min misär. Vad hände med T3 och T5s peppning om att tentan inte alls är svår?? Visade sig att de hade fel. Det positiva är dock att denna del visade sig vara den svåraste och de andra två bestod i att vi fick räkna celler mha mikroskop och sedan hista för glatta livet.
Tentan var slut vid lunch och vi bestämde oss för att vandra genom den vackert snöbelaggda trädgårdsföreningen i sikte på NH och lunch.

väl i parken visade vi vår glädje över jullov med ett glädjeskutt

Efter lunchen drog vi oss hem för att ladda inför kvällens julfest på örat. Dock inte Sofia som åkte hem till götet redan igår.
Julfesten på örat visade sig vara en succé. BK´s teori är att det var för att vi gick dit utan speciella förhoppningar och jag måste hålla med om att hon nog har en poäng.
Alla som var där var glada o lyckliga och nog märktes det att ingen satt o grämde sig över kommande tentor utan njöt istället av varandras sällskap och tanken på lite julledighet.
Anneli och Emma hade fixat julstämning och julgodiset stod uppdukat på borden. Det dröjde inte länge förens var o varannan medbiare satt o dekorerade peppakakor med grön glasyr så de hade gröna hängselbyxor på sig. Efter ett tag spårade det ur något o BK fick av någon anledning för sig att attackera Stefan med glasyren. Av bilden att dömma bör hon nog ta någon i sin egen storlek nästa gång;D



Under kvällens gång drog Janna, Therese, BK och Mikaela till med sina vackra stämmor (eller nåt liknande) på örats balkong och tog tillfället i akt att räkna in det nya året redan nu då vi inte kommer få göra det tillsammans på nyårsafton.
Kvällen flöt på (med en hel del skvallertoppics som jag tror vi tjejer kommer fördjupa oss i på mindre offentliga vis) och rätt som det var var det dags att ta sig till den sista bussen för natten hem till Ryd. Men då det visade sig att det egentligen bara var jag som var trött (o gammal??) stannade vi kvar ett tag till.
När det väl blev dags att lämna örat för sista gången i år fick det bli genom promenad till Irret med Simon. På vägen fick Janna och BK för sig att ta med sig en kundvagn och åka i. Detta som ni nog kan gissa, resulterade i en krasch med närmaste snövall och där låg BK mitt på vägen och insåg nog att kundvagnsåkning ner för en isig backe inte är det bästa sättet att ta sig hem på. Kundvagnsåkandet övergavs och Janna och BK gick över i att göra snöänglar medan jag och simon tittade på.



Väl i Irret insåg mina tår, som hade tappat känseln att ytterligare en promenad till Ryd inte var att tänka på. Tack och lov har vi mormor Janna som utan tvekan lånade ut ett par kvadratmeter av sitt rum till mig och BK.
Vad hade man gjort utan dessa fantastiska tjejer i klassen?? Tusen tack för en förgylld första termin på medbi.

När ja tittar på bilden blir jag själv lite sugen på att göra snöänglar. Undrar om man kan lura ut Anders i snön sen för lite snöänglar och kanske en och annan pölning (hur svårt kan det vara att övermanna honom, killen är ju X antal cm kortare än mig;).

Imorgon bär det av hem till Nyköping för min del så lite packande skulle inte sitta fel nu.

God jul allihopa och hoppas ni har mängder med snö på julafton.

PKK Kicken

Tjenare!

Nu sitter jag på tåget hem mot Uppsala. Sådär lagom pigg med halsont. Det tär på stämbanden att sjunga julsånger så högt man bara kan på Örats balkong. Julfesten var himla skoj och så blev det snöängel med BK på vägen hem. Det kändes som en optimal julavslutning. Är också väldigt tacksam för att jag har kvar allt hår på huvudet. TACK Terese!

Min kamera är full med fantastiskt bilder från gårdagen. Självklart blir det bildvisning på bloggen, men orkar inte pyssla med det nu. Istället ska jag förgylla denna tågresa med lite Bonde söker fru och Ernst =)

PK
Joanna




Slut...

Så var termin ett till ända. Eller a den är väl egentligen inte slut för än den 14 januari men det naturliga slutet är nu. Före jul. Och för mig så känns det verkligen som om jag knutit ihop säcken ordentligt. Första grön-byxan jag hälsade på (München Hoben 09) var Stefan och den den sista grön byxan jag önskade god jul var Stefan. Även om välkomnandet till MedBi inte kan klassas som särskilt bra känns det ändå som terminen fått en början och en ände, tack vare ett par olivgröna hängslebrallor. Så tack! Tack även ni som gjorde kvällen på Örat värd att minnas.
Puss och god Jul... Terese

Faan tastiskt!

Nu har de allra flesta av oss lagrat all kunskap långt in i huvudet, redo att plockas fram efter jul igen. Undantaget är de med hål i bakhuvudet förståsch.

Praktiska tentan är i alla fall avklarad och nu tar vi jullov. 
Tentan bestod av tre delar. En var såklart denna omtalade histologi som de flesta verkar ha klarat av galant. Då våra 45 minuter hade gått gick vi glatt vidare till nästa utmaning. Någonstans i korridoren möts vi av stackars labgrupp C som precis varit på den station vi nu såg fram emot. Blickarna de gav oss sa oss allt och efter vårt andra delmoment kände vi oss som de såg ut. Bedrövligt svår tentadel. Häll vete i en påse sa vi och gick med tunga steg upp på plan 9 där räkning av celler skulle äga rum.
Även om vissa delar av dagen kändes sådär kan vi nog alla vara överens om att det känns skönt att nu få sätta sig på diverse bussar och tåg (eller bil för de som har en snäll Anders) och åka hem till familjen och fira jul.

Men innan dess väntar nu sista kvällen med gänget år 2009 och vi spenderar den med sprattel-vatten i Joannas korridor innan vi styr stegen mot julfest på örat.


Bjuder på den här då. Varsågod. 

Om ni undrar över märket på kinden så sitter det där för att ta fokus ifrån det förmål Joanna tvingades bära hem i handen idag för att Kicken inte hade råd att köpa en påse. 
Kan detta ha något med chokladbollen hon bjöd mig på häromdagen att göra?  

Puss och Kram
Lina


Tentaplugg eller nåt..

Hej!
Dagen har ägnats åt förberedelser inför morgondagens tenta. Lite plugg. Lite lunch. Lite fika. Lite plugg. Lite kaffe. Lite plugg och så lite mera kaffe. Perfekt uppladdning med andra ord! 

I veckan har det annars hänt ganska mycket skoj. Det har kommit massa snö och Lina hittade en snögubbe utanför porten.






Det har julpyntats ordentligt i korridor 2. Världen har nog aldrig skådat en så vacker gran!





Och så har vi tittat i mikroskop förstås!




Extra bra den här veckan är de TRE avsnitten av Bonde söker fru! Missa inte kvällens spännande avsnitt! =)

Puss o kram
Janna



Tok kallt!

Tänkte att en uppdaetering av vädret i Linköping vore på sin plats. Kan medala att det är galet kallt ute i dag genom sms kontakt med terese (som har termometer) fick jag reda på att det är det -9 grader ute. Det blåser jättemycket och snöar för fullt. Mys.. Kan ju säga som så här.. att sitta inne i bibloteket med tenta plugg känns inte helt dumt då det är ganska varmt och skönt här inne. Men ja kan också medela att det inte var like mysigt i morse då jag gick hit (till biblioteket) för att upptäcka att jag glömt alla viktiga pluggpapper hemma.. fick då ta mitt pick å pack, ge mej ut i mysvädret, hämta papprena för att sedan gå tillbaka hit igen.. Jaja man kan ju inte lyckas jämt har jag hört. Nu är det snart dags för histo "förhör" me de andra tjejerna. Hoppas att de kommer fungera hyffsat.
Ha det super! Puss och kram Sofia

Histologi

betyder läran om frisk vävnad och det är vad vi har pysslat med denna efter middag. Vi har 14 preparat (det är väl ingenting säger kanske ni T3or och T5or men i alla fall) som vi ska lära oss utantill till fredagens tenta. Preparaten är hud från både apa och en negroid individ (nej jag är inte rasist utan det där är den ordagranna beskrivningen vi har fått), njure, ett fatalt finger, svettkörtlar från armhålan, andra sorters ben, ryggmärg osv. I varje preparat finns olika kännetecken som heter massa konstiga saker på latin (?) som till exempel: subcutis, epidermis, dorsal, ventral, hypertropizonen, chondrocyter, fibroblaset osv. Kontentan är att det är en hel del saker att hålla reda på men vi börjar faktiskt lära oss och speciellt nu när vi kan se ordentligt i mikroskopen (tack vare att Johan höll en fin föreläsning om Cörlersinställningen (hur i hela friden det nu stavas)). Imorgon ska vi köra ett genrep och tack vare Stefans framförhållning och snällhet har vi mikroskopisalen till vårt förfogande hela eftermiddagen.
Här kan vi se epidermis, förhornat skulle jag tippa på. Stratium cornium, stratium lucidum, stratium granulosum, stratium spinosum, straium basale vilar på basalmembranet. Under ser vi dermis med lagrena stratium papillare och stratium reticulare.
Ben med Volkmanns och Haverska kanaler. Preparatet är färgat med bläck och osteocyternas (bencellernas) lakuner är de svarta ovala prickarna. VACKERT!!
Jag uppfattar det som om det största problemet verkar vara att man i T1 inte vet om det blir skriftlig eller muntlig examinationsform på histologin. "Whatever så länge man kan det" blev därför dagen motto som vi även har delat med Susanne då vi hämtade ut Stökiometritentorna.
Annars händer inte så värst mycket på Hälsouniversitetet. De flesta verkar ladda för tentor följt av jullov:D På fredag är det Örat som gäller efter tentan.
Eftersom detta nog var det nördigaste inlägget i MedBi-bloggens historia föredrar jag att vara anonym:D Hoppas ni som inte redan kunde detta har lärt er något.
Pussochkram

sömnigt.

Vad gör man inte för sina morgonpigga läsare. Ha? Klockan är strax efter sju och jag börjar dagen med ett nytt inlägg lagom till kaffet.
Idag ska vi ha DNA-genomgång följt av gårdagens inställda föreläsning om basal neurofysiologi och endokrinologi (typ den flashigaste föreläsningen vi kommer att ha denna terminen). Sedan har våra FANTASTISKA faddrar Klara och Stefan ställt upp genom att hålla två timmars genomgång om histologin där jag tror alla är helt tappade i T1. Eller är det bara jag? Åh gud.
Jag har fått motta klagomål om hurvida vi skriver om Medicinsk Biologi eller inte. Här kommer ett litet försvars tal: visserligen labbar vi ofta men det är inte alltid vi får ta med kameran och det skulle vara tråkigt att skriva om det då. Dessutom har vi för tillfället inte särskilt mycket schemalagt eftersom vi är inne i någon mini-tenta-P dvs inte så mycket nytt angående programmet. Men SJÄLVKLART vill vi vara alla läsare till lags och tar därför emot kritiken och kan väl försöka oss på en bättring efter jul(lov)!
Nej nu är det dags att knata iväg till HU (vem kom på att vi skulle börja 8.00?).
P&K Terese

Gone with the wind

Dagen började med en föreläsning utan föreläsare. Terese erbjöd sig att tala om bloggdesign och Joanna hade lite stoff om den mongoliska sumpbävern att bjuda på. Men det intresserade konstigt nog inte många. Inte heller juvrets uppbyggnad gav någon en känsla av eufori. 

Linda tog tillfället i akt och knäckte lite nötter istället.




Föreläsaren var i alla fall gone with the wind och vår första tanke var att han trillat omkull i halkan. Nu har vår oro dock dämpats, det var "bara" sjukdom som höll honom borta.

Istället blev det typ plugg på Örat. Kicken var väldigt givmild idag och köpte fika åt BK. I sympati.

Sedan pepparkakor och julmust i medbi-rummet, tack för det fantastiska Fyllecellen! =)

       
Så här gör Sofia när hon dricker julmust. En tradtion i familjen Jönsson tydligen.
Om man ska beskriva stämningen i rummet med en låt, tror vi nog att det får bli "Miss Decibel" .

Sen var det basgruppp med Mysbjörn. Vi gjorde en lista med basgruppens för- och nackdelar. Resultat ser ni nedan.





Nu är det histologikompendie-läsning och kaffesörplande på Örat som gäller!

See ya!

Joanna o Lina


Luciamys

God kväll!

Lucia firades med julmusik, härligt sällskap, massor av ljus och fika. Gott var det, vill jag säga!
Terese muffins var underbara och glöggen rann ner väldigt lätt den med. 



Vi har också hunnit med att diskutera en hel del intressanta ämnen ikväll som bla skräckinjagande jordgubbsförsäljare, ostbågeallergier, hornhinnor som lossnat, norrlänningar och deras smörgåstårtor, Sofias sprinterlopp i sömnen samt en och samma kemiska substans som återfunnits både i torkskåp, i någons öron och på små barns huvuden. 
Mycket givande kväll, förstås.

BK hade lite svårigheter att få upp sitt cykellås när det var dags att bracka hem. Det trixades och fixades med varmt vatten. BK funderade på att gå i ide. Bultsaxar efterfrågades.
Sedan tänker hon efter. Har hon tagit rätt nyckel?
Svar: nej. Det var bara att stoppa in den andra lilla nyckeln i låset så var saken klar.. Fantastiskt och klassiskt misstag. Nästan lite vackert!  
BK blev i alla fall nöjd och var riktigt glad över att inte behöva gå i ide ändå. Det är vi andra också! =) 

I morgon är det föreläsning och basgrupp på schemat. Blir säkert alla tiders! Om inte snön blockerar ytterdörren förstås, så vi inte kommer ut.

Puss och sov gött!
Janna
 

DetsnöariLinköping

På självaste Lucia börjar marken täckas av vitt!
Ikväll blir det Luciafika på Irret och här är vad som väntar kära vänner..
Och jag kommer självklart ta i från tåååårna när jag sjunger
PussoKram T

Allt såg plötsligt mycket bättre ut, det är ett gott liv.

I torsdagskväll när flickorna spenderade kvällen på NH för att gnugga geniknölarna i ett tappert försök att slå lag-T5 satt jag och Kicken förväntansfulla i ett fulsatt Cloetta center.

Lars Winnerbäck hade intagit scenen och gav Linköping en konsert vi sent ska glömma. Hela kvällen gav oss gåshud och vi njöt i fulla drag. Då Lasse blygsamt berättade om varför han av medier uppfattas som tjurig och hur han hellre köper sin egen godispåse log hela Cloetta förstående och visade att vi minsann tycker han är toppen ;)

Så vi säger tack Mattias för att du blev influensasjuk och tack Lasse för att du är liiite bättre än alla andra.
..och skäms på otrevliga och bitchiga kassatjejer på burgerking!


                                                          

"Och få ro då och då bland alla tentor å poäng, det är så lätt att gå på
det är så svårt att stanna upp å gå tillbaka igen, som ni vet!"



"Graderna sjunker så fort överallt och det hjärta
som skulle bli ditt på nåt vis fryser nu sakta till is..."

                                                            
"Nu bygger vi ett nytt hem
 Startar upp och börjar om"

 

"Vi är änglar med blickarna högt i det blå
 Vi är dom som förlorar men jublar ändå"



Nu väntar pluggeftermiddag till den kommade praktiska tentan, spinningpass och sedan lussefika hos vår egna mormor Janna.

Pussochkram
Lina


Lite tips till alla som ska köpa marsvin.

Hej, jag har hört att somliga ska köpa marsvin. Alltså jag kan ju tycka det är lite smått onödigt men anledningen ska tydligen vara att de inte lever så länge. Men säg inte det. När jag slog på datorn imorse såg jag det här. Det räcker tydligen inte ens att bryta benen om man skulle vilja göra sig av med marsvinet.
#mce_temp_url#
MVH
Terese

regler är till för att följas

Tack vare det mottot har vi idag fått fika tre gånger. Alltså om ni är sugna på fika och inte läser MedBi, börja på MedBi. Vi fikar typ jämt. Inte det att vi fikar bara för att fika utan för att ofta när man ska på möte, träffar osv bjuds det på fika. Dessutom har vi som regel i basgruppen att man ska ha med mig fika när man missar ett basgruppstillfälle. Så var fallet idag. En person som hålls anonym hade varit borta från förra basgruppen = fika nummer 1. Fika nummer 2 intogs under arbetsmarknadsutskottets möte. Det var Annelie som bakat en mycket angenäm julkladdkaka. Dessutom blev det över från basgruppen som vi fick ta med oss = fika nummer 3. Klockan är inte ens halv fyra och jag har fikat tre gånger. Tur att förslaget om träning i Campushallen har lagts fram inför morgondagen. THANK GOD for that!
Ni är säkert nyfikna på hur det gick på Quizet igår. Jag försöker undvika ämnet lite eftersom vi sög igen. Denna gången var tävlingen inte att vinna presentkortet utan att vinna över det andra laget MedBiare. Vårat lag, En Djup Jävla Grop, hade förbättrat oss rejält sen sist men det räckte inte hela vägen. Så kan det gå. Tur att vi har kul ändå.
Näe, om man skulle ta att skriva lite lab-bok?
P&K

Torsdag betyder...

quiz!! Känner väl att vi har liiite större chans denna gången när temat är Kändis/Blogg eller kändis och blogg eller bloggkändis eller vad det nu var. Sport var ju uppenbarligen inte vår kopp med te så vi tackar på för hand för alla lyckönskningar.
Idag har vi i basgrupp 1 (i alla fall) schemafritt. Ett ypperligt tillfälle att skriva basgrupp samt skriva in allt man inte skrivit in i Labb-boken. Pju, att skriva för hand tar fruktansvärt lång tid. Jag fuskade och skrev på datorn, skrev ut och klistrade in. Så får man säkert inte göra och det vore ju retligt om någon tog min bok på den praktiska tentan. Jag kanske kan hävda att jag är otroligt noga när jag skriver för hand och att min handstil lätt kan misstas för Times New Roman. Well, jag behöver nog ingen labb-bok eftersom jag har fotografiskt minne och kommer ihåg allt ändå... NOT.. men man kan alltid önska.
Nej nu har jag inte tid att sitta här något mer!
Puss och kram skumbanan

kära läsare!

Detta har varit händelsernas dag! Oj oj oj.
Labgrupp A har gått upp i ottan och tagit fram rått-DNA. Många frågetecken angående DNA-rening har rätats ut och Anders har berikat vår dag med mycket intressant fakta. Och nej det var inte bara den 99,5% etanolen (spriten) som gjorde det roligt.
Att rena DNA tar en hel dag och det är mycket krävande. Speciellt efter som det begärs "shaken not stirred" när man ska blanda DNA-strängarna.
Sedan har vi en fundering som riktar sig till folk (studentar och andra) som håller till på Lab; varför i hela friden spelar dragskåpet en "jävligt irriterande" (citat från labhandledaren) melodi när man öppnar och stänger luckan? Tacksamma för svar!
I en av våra pauser (då DNA:t ska centrifugeras) gick vi till cellodlingslabbet och kollade på våra vackra njurceller vi odlade igår. Och vi kunde inte annat än att konstatera: Vissa kan odla celler andra inte!
Efter den oerhört trevliga dagen på lab begav vi oss till Örat där mentors-fika vankades. Vi hade bakat och detta kan inte beskrivas på annat sätt än med bilder:
Sofia och Lina var av den åsikt att tjocka pepparkakor = BIG no no. KAVLAS skall det!
Dessvärre finns det en risk att tunn kavling kan leda till enorma katastrofer. Det som en gång skulle föreställa Örat såg redan efter 10 minuter av ihop-klistring ut som World Trade Center 9/11 (bisarrt men sant).
Detta var en gång ingången. Med fina SPRÖJSADE fönster.
Som tur var hade vi även gjort vanliga pepparkaksgubbar och gummor som vi tänkte dekorera fint och bjuda på. Klassiska Non-Stop hade införskaffats men när dekorationen skulle äga rum verkar de vara slut. När den misstänkte blir förfrågad om var Non-Stoppen tagit vägen fås förklaringen att de finns att köpa på ICA. Suck...
Hur som helst, glasyren gjorde sitt och resultatet: brända och därmed (för icke-studenter, studenter resonerar gratis=gott) oätliga MedBi-gubbar med MedBi-gröna hängslebrallor.
Sicken tur att andra i gruppen hade med sig bakat även om våra pepparkakor var en fröjd för ögat. Fikat var mycket trevligt men vi behövde bracka. Det var nämligen så att Filip&Fredrik skulle signera sin nya bok på Bokmedia i stan. Detta fick vi bara inte missa. Med risk för att avslöja diverse julklappar för er läsare så kommer nu en summering av besöket på Bokmedia.
Kön var ENORM, nej men historier blir alltid lite roligare när man kryddar. Det var en hel del folk det var det.
Och som vi alla har en erfarenhet av blir det EXTREMT jävla varmt när man har cyklat i full karriär, med täckjacka och går in i en varm fullknökad butik. Ansiktet blev rött och svetten flödade. Nu stod vi näst längst fram och nervositeten steg när killen framför oss i kön skakar hand. Både apokrina och meriokrina körtlar har gått bananas och fullkomligt PUMPAR ut svett. Tänk om man MÅSTE skaka hand, och vad ska man säga? Som tur är är F&F precis lika lättpratade som de verkar på TV(inte många omtagningar där inte). Filip påpekar hur vän (alltså med ett lång äää) jag är och samtalet bara sprudlar därefter. Vi får våra böcker signerade och någon kläcker ur sig (förmodligen jag) att vi gärna vill ta ett kort till vår blogg, varpå Fredrik langar upp iPhonen och går in på bloggen!!!(han sa också att han eventuellt skulle läsa vidare ikväll på tåget, men han gick verkligen in då han reflekterade över hur hypokondrisk han var och visade kanske en liten liten avsmak för våra bakterieodlingar). Så om du, Fredrik får för dig att läsa bloggen igen vore det uppskattat om du kommenterade. Dessutom filmar Lokal TV och vi känner att spridningen av MedBi går som smort.
Haha tänker ni läsare det där hittar de på, men nej ser ni här är beviset. Och tittar ni riktigt noga kan ni nog skymta vår blogg där på iPhone-displayen...
(By the way hade nog killen, som tog bilden druckit lite mycket kaffe, darrhäntheten är påtaglig)
Puss och kram

Fika gone wrong

Nämen tja! 

Idag har vi mest beklagat oss över att vår stoslagna plan vad gäller fika till mentorsträffen bokstavligt talat har raserats. Nu är det inte sjukt kul längre. Bara sjukt. 

Vi sitter redan nu, alltså 2 timmar före utsatt tid, på Örat och inväntar sektionens Fjul-mys. Vill inte riskera att komma försent liksom. 

Och njurceller har vi odlat idag. 

Puss
 


Summering av kraballen

Hej!

Stökiometri-tentan är avklarad. Somliga vill lägga sig ner och gråta en skvätt. Andra känner sig ganska glada.
Nu sitter vi på Örat och smider planer om vad vi ska baka till mentorsträffen på onsdag. Tror det kommer bli sjukt bra. Eller i alla fall sjukt. =)

Denna vecka blir det knappt en stund ledig. Bra kanske, det tar fokus från den stora separationsångest vi nu lider av för att Bexter beger sig mot sydligare breddgrader.

Luciakraballen sammanfattas bäst i form av bilder, så enjoy!



Anders är huslig och lagar mat. Kicken står bredvid och hänger. Härligt!




Terese smider planer. Troligen om hur man fuskar i tärningsspelet..




Vackra flickor!



Nöjd slipsbärare.



Inte lika nöjd.



Älskade gruppbilder!



Finns inget att säga. Eller jo, det är mjölkens fel!



Snyggaste scarfen, som gav upphov till många avundsjuka blickar, hade Terese.




Bexter visar "east side- tecknet". Coolt!



Älskade gruppbild # 2.



Terese visar ett annat tecken. Också coolt!



Dogges största fans.



Glädjen visste inga gränser. Inte så coolt.

Nu väntar lite histologi men först hinner vi med en kopp kaffe till!

Puss o kram!


Hoppas vi ses

på Luciakraballen ikväll

Kock your self up like a.... stafylokock.

Hej alla läsare:)
För oss på medicinsk biologi termin 1 började dagen med genomgång inför DNA-lab. Vi hade föreläsning i onkolog-salen, den under vaccinationsmottagningen. Vi som tagit sprutan är väl rätt nöjda över att slippa stå i kön:
Med tanke på hur många kaffe Bex druckit man tro att DNA är jättetråkigt. Men så är inte fallet. Örat-kaffet är gott och för somliga även gratis:
Under veckan har vi haft mikrobiologilabar, vilket har inneburit odling av bakterier. Trots fruktansvärda odörer och skakiga, ovana händer vågar jag nog påstå att alla har haft kul och lärt sig en hel del. Vi är även mycket nöjda med den ordning som präglar mikrobiologilaboratioriet och det känns skönt för oss små T1or att man hittar.
För er som inte är så insatta i mikrobiologi har vi på de röda plattorna, som bland annat består av buljong  och hästblod, odlat olika kocker. Stafylokocker och streptokocker. Sånt som man inte vill ha i halsen typ.
Vissa är slemmiga, vissa simmar, andra blir röda, de flesta älskar blod, älskar kroppstemperatur och ALLA (utom en) luktar typ som det äckligaste jag har känt. Obeskrivlig lukt dessutom.
Efter färgning går det utmärkt att titta på bakterierna i mikroskop (om man inte gör sönder mikroskopet). Ser man bakterierna kan man avgöra om de är stavar eller kocker, grampositiva eller gramnegativa, stafylokocker eller streptokocker.
Varsågoda här har ni en snabbkurs i bakterieodling.
Imorgon är det Luciakraball! PEPP PEPP!
Godnatt
Puss&Kram MedBi genom Terese

QUIZ

Hej!

Efter mysig fika/lunch på Örat var det idag dags att bege sig till Mikrobiologen för att labba lite. Man kan ta sig dit via en hiss. En mycket liten hiss.




Det är viktigt att man kontrollerar rörligheten i labbrocken innan man börjar!

Efter en lång eftermiddag på labbet avslutades dagen med sportquiz på NH. Så här glada var när vi fortfarande hade hopp om att vi skulle kunna svaren på lite frågor;



Sedan gick det utför.
Bandy visade sig vara den sport vi kunde mest om. Ganska otippat.



Ett resultat fick vi i alla fall, och vill nog ändå skryta lite med våra 5 poäng (max var 35)!



En mycket trevlig kväll på NH var det i alla fall och trots trolig sistaplacering kommer vi göra ett nytt försök. Kanske nästa vecka, då är det tema "kändisar och bloggar". Kan du mycket inom detta område? Vi har en plats kvar i laget! =)




Avslutar med årets julbild.
Joanna leker Jesusbarnet och Sandra.. ja vi vet inte riktigt. Hon kallade sig Margareta i alla fall.

Sov gott!

Puss o kram

Julmys på Örat

När det är -6°C och man precis har genomfört ett av de bättre basgruppsmötena är det fantastiskt att mysa på Örat. Stämningen och myset gör att man känner sig varm i hjärtat och vi har personalen att tacka för detta. Så som de har pyntat bara för vår skull:)
Ikväll ska vi till NH på sportquiz och flertalet av lagdeltagarna har övat genom att spela TP. Det bådar gott!
Sofia vill gärna ha tips om var det finns en pulkabacke då hon är snowracer-sugen.

Förlåt

För att vi varit så otroligt dåliga på att lägga ut ett nytt blogginlägg. Förmodligen har vi inte haft något av substans att skriva. De senaste dagarna har vi haft basgruppsmöten och föreläsningar (vilka iofs har varit givande och intressanta).
Tyckte lite synd om Simin (föreläsare) i måndags när vi hade föreläsning i Hagdahl och ragatan kom in och körde ut oss. FY för folk som är så vansinnigt otrevliga, tur att vi inte har sådana föreläsare på MedBi. Som om det aldrig har blivit fel i salbokningssystemet tidigare! Tycker det är lite tråkigt att Kristina inte stod på sig och gick fram och gav henne en rejäl smocka, då hade vi förmodligen haft mer att skriva om.
Puss och kram skumbanan

RSS 2.0